Veckans vana - Att lära sig lyssna på sin intuition

Veckans vana är tips på hur du genom enkla förändringar kan frigöra mer tid och energi.

Idag lyssnar jag på min intuition. Jag vet när den vill säga mig något viktigt och jag vet att när livet leder mig åt ett annat håll än jag tänkt så är det av en anledning. Men så har det inte alltid varit. 

När jag växte upp såg, kände och förstod jag en massa saker som inte validerades av vuxenvärlden. Och som barn är det lätt att tro att om det bara är jag som känner så här och ingen annan verkar känna så - då är det jag som har fel. Så jag lärde mig att stänga ner min intuition och slutade lita på det jag "visste". Jag var närmare 20 år när jag började få validering på det jag hade känt under min barndom men då hade jag redan lärt mig stänga ner, sluta lyssna inåt och övertyga mig själv med logiska resonemang. 

Men att inte lyssna på intuitionen kan få katastrofala följder, för min del så pass att det höll på att kosta mig livet 2002. Då orsakade min dåvarande man en trafikolycka med mig i bilen och jag hade känt hela den dagen att jag inte kände mig trygg med honom som förare. Trots det övertygade mig mitt logiska sinne om att han faktiskt hade tagit körkort nu och att jag som hade varit hans handledare kunde lägga min lärarroll åt sidan. Det slutade med att jag flögs med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset med frakturer i nacke, rygg, hand och käke plus två stora sår i huvudet. 

Tio år senare la jag intuitionen åt sidan igen för min övertro på det logiska resonemanget och det ledde till den situation i mitt liv där jag upplevt min ilska på ett sätt som saknar motstycke. Jag kände med hela mig att den juristfirma som vi tog hjälp av med bouppteckningen efter min pappa skulle ge oss fel hjälp - och så blev det. Någon månad senare stod jag i skogen på vårt landställe och skrek i telefon eftersom vi fått felaktiga råd och vi nu stod upp till knäna i följderna av de råden. Jag har aldrig i hela mitt liv, före eller efter, upplevt den ilskan. 

Men det fick mig att vakna upp och börja lyssna. Ta intuitionen på allvar. Förstå att den vill mig väl och att intuitionen är intelligentare än min hjärna. Den var tvungen att skrika högt och bli övertydlig, men till slut gick budskapet fram. Idag är min intuition ett av mina främsta redskap i hur jag fattar beslut och vilka människor jag litar på. För att jag har lärt mig den hårda vägen att ha tillit till min intuition.

Kategorier: : Veckans vana