Veckans vana - Att nå momentum

Publicerad den Jul 23, 2023 |

Veckans vana är tips på hur du genom enkla förändringar kan frigöra mer tid och energi.

Momentum. När allt det jobb jag har lagt ner börjar betala sig - med råge. Jag hörde en gång någon beskriva vägen mot momentum som att åka rulltrappa. I början är det tungt. Det är som att gå uppför en rulltrappa som åker nedåt. Det krävs mycket ansträngning för att komma någonstans överhuvudtaget. Det kan kännas tröstlöst och det är lätt att vilja ge upp. 

Efter ett tag blir det lite lättare. Det är som att gå uppför en rulltrappa som står still. Inte lätt, men lättare. Ansträngningen ger utdelning. Det blir lättare att hålla modet uppe och kämpa på.

Och sen, när allting bara börjar rulla. Du står i rulltrappan som går uppför och du kan bara åka med. Uppåt, uppåt utan minsta ansträngning. Allt det jobb du lagt ner på vägen, som inte kändes meningsfullt, börjar betala sig med råge. Du kan luta dig tillbaka och lita på att livet bär dig. 

När jag ser tillbaka på mina 12 år som konsult ser jag det här mönstret så tydligt. Mitt första uppdrag fick jag av en slump, jag hade inte ens tänkt gå den vägen. När jag något år senare verkligen, verkligen behövde ett uppdrag krävdes det en stor ansträngning för att få det. Säkert hundra ansökningar, otaliga intervjuer och till slut ett ja. De första åren efter det, när jag sökte uppdrag, kontaktade interimsfirmor, gick på intervjuer, nätverkade och varje gång hade hjärtat i halsgropen - skulle det gå eller inte? Skulle jag lyckas hitta försörjning den här gången också?

Efter några år fanns ett nätverk. Jag behövde inte längre gå uppför rulltrappan som åkte nedåt, nu hade rulltrappan stannat upp och jag mitt jobb gav resultat, sakta men säkert. Jag började bli kontaktad mer än jag själv tog kontakt. Jag använde LinkedIn för att berätta när jag var tillgänglig. 

Snabbspola några år till idag. Jag minns inte när jag senast sökte ett uppdrag. Jag har ett nätverk som gör att jag ibland har uppdrag utan mellanhand (mer pengar direkt till mig!). Jag blir kontaktad om uppdrag flera gånger i veckan. Jag har fått lägga ut på LinkedIn att jag inte är tillgänglig förrän i början av nästa år. Allt det jobb jag har lagt ner betalar sig nu. Jag åker uppför rulltrappan utan ansträngning. 

Så om du är i början av din resa, ge inte upp! 
Om det känns som att ingenting av det du gör ger resultat, ge inte upp! 
Om det känns motigt och tungt, ge inte upp!
En dag kommer det att vända. En dag kommer rulltrappan börja rulla åt uppåt. En dag kommer allt du har gjort ge utdelning. 

Det är så svårt att se hela bilden när vi är mitt inne i den och så mycket lättare att se den stora bilden i efterhand. 

Kategorier: Veckans vana